Volgens de hoogste rechters van het land mogen werkgevers geen gratis tablets aan hun werknemers uitdelen.
In een slepende zaak tussen de Belastingdienst en omroep RTL heeft deze laatste nu definitief het onderspit gedolven. Werknemers die van hun werkgever een iPad of andere tablet krijgen, moeten daar inkomstenbelasting over betalen. Dat heeft de Hoge Raad besloten.
In de wet staat nauwkeurig omschreven wat werknemers onbelast mogen ontvangen van hun werkgever en wat wordt beschouwd als ‘loon in natura’. Voor de liefhebber: we hebben het over artikel 15b van de Wet op de loonbelasting.
Een telefoon en andere communicatiemiddelen mogen belastingvrij worden uitgedeeld als minimaal 10 procent van het gebruik zakelijk is. Letterlijk staat er niet ‘minimaal 10 procent’, maar als het ‘zakelijk gebruik van meer dan bijkomstig belang’ is.
Juristen verstaan daar onder: minimaal dan 10 procent, al is onduidelijk waarop die aanname is gebaseerd. Wel is duidelijk dat je met een telefoon van de zaak al gauw meer dan 10 procent zakelijk belt en dat deze dus vrijwel altijd onbelast kan worden verstrekt.
Belastingvrije computer? Gebruik moet zakelijk zijn
Een computer daarentegen mag alleen belastingvrij worden verstrekt als het gebruik 'geheel of nagenoeg geheel' zakelijk is. In de praktijk vinden juristen dat 'nagenoeg geheel' overeenkomt met minimaal 90 procent. Een werknemer die een tablet krijgt van zijn werkgever zal dat apparaat grotendeels voor privé-zaken gebruiken, zodat die 90 procent niet snel zal worden gehaald en er doorgaans belasting over moet worden betaald.
Centraal staat dus de vraag of een tablet een telefoon of een computer is.
Het hof in Amsterdam ging er vorig jaar in zijn oordeel nog vanuit dat een iPad vooral een communicatiemiddel is, zodat de iPads niet belastbaar waren. Maar de Hoge Raad vindt nu dat een tablet in de eerste plaats een computer is. Zodat in dit geval mediabedrijf RTL alsnog moet afrekenen over de gratis iPads.
De Hoge Raad valt weinig te verwijten: zij interpreteert slechts de wet. Maar de wetgevende politici wel. De wet stamt duidelijk nog uit de tijd dat een telefoon een normaal gebruiksvoorwerp was (minimaal 10 rocent zakelijk gebruik nodig), maar een computer een extravagante luxe (minimaal 90 procent zakelijk gebruik nodig). En een tablet? Die bestaat niet.
Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet. Ook schrijft hij tweewekelijks een column over personal finance.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl